Code 95 - A12 Personeelsdiensten
Rijbewijs-code-95-c

Code 95

ik wil graag mijn code 95 halen
Code 95

Als je nadenkt om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan en je groot rijbewijs wil gaan halen, of als je in het verleden als chauffeur hebt gewerkt en weer terug wil in deze branche, is het ook goed om te weten dat je ook de aantekening Code 95 op je rijbewijs moet hebben om als chauffeur in de Europese Unie, dus ook in Nederland, te mogen rijden. Code 95 is een aantekening op je rijbewijs die aangeeft dat je vakbekwaam bent voor het rijden met een vrachtwagen, touringcar. Omdat het niet altijd even duidelijk is wat het is en wat het betekent als je dit moet halen of verlengen hebben wij van A12 Personeelsdiensten een aantal zaken voor je op een rijtje gezet zodat je een beter beeld hebt hoe het zit rond Code 95 en waarom het zo belangrijk is dat je deze aantekening hebt.

Ontstaan Code 95

Vanuit Europa bestond de wens om de kwaliteit van het goederenvervoer met een vrachtwagen te verbeteren. De reden hiervoor was dat men de schadelijke uitstoot van CO2 wilde verminderen, het aantal verkeersslachtoffers omlaag wilde brengen en omdat men wilde dat er een algemeen niveau was die gold voor alle chauffeurs. Vanaf 2008 werd deze toevoeging aan het rijbewijs voor de vrachtwagen en/of de touringcar verplicht voor iedereen die beroepsmatig wilde rijden. Ondertussen is Code 95 een bekend begrip binnen het werken als chauffeur net zoals vroeger het chauffeursdiploma een begrip was.

Inhoud

De stof die gevraagd wordt tijdens het examen is vooral gericht om te weten of je vakbekwaamheid voldoende is. Er wordt op 4 onderdelen een examen afgenomen door het CBR. Twee onderdelen zijn vooral gericht op de theorie en hoe je zaken administratief moet regelen als het gaat om het rijden. Daarnaast heb je twee praktijkonderdelen die aan moeten tonen dat je in de praktijk ook weet wat er moet gebeuren in een bepaalde situatie. Als je voor al deze 4 onderdelen geslaagd bent dan heb je de aantekening Code 95, die voor 5 jaar geldig is. Je moet dit dan op je rijbewijs laten zetten zodat het duidelijk is als jij je rijbewijs moet laten zien dat je daadwerkelijk je Code 95 hebt gehaald en dat deze geldig is.

Geldigheid

In principe is de aantekening op je rijbewijs voor 5 jaar geldig. Dat houdt in dat als je Code 95 bijna verloopt je opnieuw moet aantonen door bijscholing dat je de kennis hebt om te mogen rijden met een vrachtwagen, een truck met oplegger of een touringcar. Dit houdt dus in dat je om de 5 jaar een training moet volgen die bestaat uit een vastgesteld aantal uur theorie en een vastgesteld aantal uur praktijk. Deze nascholing kan uit allerlei onderdelen bestaan zoals bijvoorbeeld je bekwaamheid om met gevaarlijke stoffen te mogen rijden. De enige eis die gesteld wordt aan de nascholing is dat het minimaal 35 uur, waarvan 7 praktijk moeten zijn. Meer uren die op de praktijk gericht zijn mag ook als je maar 35 uur in totaal hebt gehaald. Deze nascholing moet je volgen bij een door het CBNR erkende opleider. Als je hebt aangetoond dat deze nascholing is gebeurd kan je dus een verlenging krijgen van Code 95 en mag je weer beroepsmatig rijden.

Geen Code 95

Als je geen Code 95 hebt en ook geen vrijstelling hebt om het te hoeven halen mag je dus niet rijden op een vervoersmiddel waarvoor je een C of D rijbewijs moet hebben. Dat lijkt in de praktijk erg vervelend maar dat is het niet. Bij A12 Personeelsdiensten staan we voor de kwaliteit van onze chauffeurs en we willen dan ook niets liever dat je gekwalificeerd bent om op die manier de kwaliteit van onze mensen te waarborgen. Daarom bieden wij je aan als je in de logistieke sector aan de slag wil gaan om op onze kosten je Code 95 te halen of om deze te laten verlengen. Een mooie kans als je weer aan de slag wil gaan als beroepschauffeur. Neem daarom contact op met ons zodat wij kunnen kijken hoe we jou weer een baan als chauffeur kunnen bezorgen. Bekijk ook onze opleiding code 95

Geen rijbewijs

Als je als chauffeur wil werken en naast je Code 95 ook de rijbewijzen mist, bieden wij als A12 Personeelsdiensten een unieke mogelijkheid om binnen de transportsector aan het werk te kunnen gaan. We leiden je op tot een volwaardige vrachtwagenchauffeur waarbij niet alleen je rijbewijs belangrijk is maar ook de Code 95. Door de vele contacten die wij hebben in de logistieke branche helpen wij je daarna ook om via ons aan het werk te zijn. Waarbij je droom om te mogen rijden in een vrachtwagen, een truck met een oplegger werkelijkheid wordt. Als je interesse hebt in dit werk en je al lange tijd droomt van het rijden op een vrachtwagen, neem dan snel contact op met ons zodat wij je kunnen helpen om je droombaan te krijgen.

In bezit van Code 95

Als je een rijbewijs hebt met de Code 95 aantekening dan hebben we voldoende vacatures waarmee je snel aan het werk kan zijn. Kijk gerust verder op onze site en schrijf je in bij ons. Wij van A12 Personeelsdiensten hebben kennis van de markt en weten als geen ander wat er bij je past om als chauffeur te kunnen werken.