“Jolijn gooit het roer om en krijgt het gevoel van vrijheid terug ”
A12 Personeelsdiensten

“Jolijn gooit het roer om en krijgt het gevoel van vrijheid terug ”

Paspoort jolijn

In de wereld van de transport zie je tegenwoordig steeds meer dames op de vrachtauto, wat voorheen een mannenwereld was. Anno 2022 worden er steeds vrouwen ingezet in de transportwereld. Het aantal vrouwelijke chauffeurs is tussen 2017 en 2019 verdubbeld en  momenteel is meer dan 4% van de chauffeurs in Nederland een vrouw.

Hoogste tijd dus om in gesprek te gaan met een dame die bij A12 Personeelsdiensten werkzaam is. Jolijn Geurts uit Groessen behaalde afgelopen kwartaal haar rijbewijs via de rijopleiding van A12.

Jolijn: “Rij-instructeur Patrick Turkenburg heeft me in zeven dagdelen opgeleid tot een vakbekwaam vrachtwagenchauffeuse. Dat waren wel soms hele middagen hoor. Ik zie daar zeker de voordelen van in. Als je meer tijd hebt dan een lesuurtje dan beklijft het een en ander veel beter. En dat klopt, want ik ben in een keer geslaagd! Afgelopen juli heb ik het C rijbewijs gehaald. Nu ben ik ervaring aan het opdoen door de nodige uren te maken en daarna wil ik het CE rijbewijs erbij gaan halen”.

Op jonge leeftijd maakt Jolijn al een andere beroepskeuze. Zij volgde via het Graafschap College de mbo opleiding Vig-3 tot verzorgende in de ouderen/gehandicaptenzorg. Ze heeft 3 jaar gewerkt voor zorgorganisaties maar kwam erachter dat het niet helemaal haar ding is. Jolijn is nu 22 jaar en eigenlijk een vroege zij-instromer voor de transportbranche.

Geurts vertelt verder: “Eigenlijk reed ik ’s morgens naar mijn werk in Didam waar ik de hele dag tussen vier muren mijn werk deed en ging ik ’s avonds weer naar huis. Op een goed moment begon ik dat een beetje saai te vinden en heb ik dus deze keuze gemaakt. Mijn vriendinnen begrijpen me wel. Ik ben een tikkeltje eigenzinnig en zij vinden dit dus helemaal bij me passen.”

Jolijn is deze weken volop ervaring aan het opdoen. Dat doet ze door nachtelijke ritten voor Rensa uit Doetinchem. De ritten gaan door heel Nederland. “Is een bewuste keuze van mij geweest. Niet iedereen wil dat, in de nacht rijden. Maar ik vind het wel lekker relaxed want het is niet druk op de weg. Nu kan ik lekker ervaring opdoen zodat ik op termijn de vrachtwagen met mijn pink kan besturen, ha ha. In de toekomst wil ik dus dagritten gaan doen, en als ik dan ook mijn CE heb gehaald wil ik aan het grotere werk gaan beginnen namelijk internationaal rijden, net zoals mijn neef doet”, aldus Jolijn.

Op de vraag of ze niet bang is aangelegd en haar mannetje staat bij calamiteiten ’s nachts of later in het buitenland reageert ze heel nuchter. Geurts: “Dat weet ik eigenlijk niet maar ik heb tot op heden nergens last van hoor. Alleen mijn moeder wordt er niet zo blij van als ik er op termijn daadwerkelijk ga kiezen voor internationaal rijden. Snap ik vanuit haar ook wel weer. En qua calamiteiten, het meeste kan ik wel in een boekje lezen of anders kan ik gewoon iemand bellen. Mijn vader vindt het allemaal mooi wat ik doe. Ik ben laatst nog met hem samen naar zo’n tentfeest geweest ergens in de Betuwe. Er speelde een vaste band maar er volgde midden op de avond een gastoptreden van Henk Wijngaard. Werden mensen bijna geplet voor het podium. Wat een populariteit heeft zo’n man nog”.

Op de vraag of Jolijn merkt dat mensen haar nog wel eens raar aankijken als chauffeuse van zo’n grote vrachtwagen ondanks dat meer vrouwen op een truck rijden. Verteld Geurts: “Nou, zowel met de lessen als nu in de praktijk hoor je nog wel eens  ‘Kijk dan een meid die rijdt’ dus helemaal normaal vinden veel mensen het nog niet”.

Maurice Doppen, voorheen onder meer popjournalist en regionaal accountmanager media-sales, is zij-instroom vrachtwagen chauffeur en redacteur voor A12 personeelsdiensten. Hij schrijft vanaf 2022 maandelijks columns met personeel van de intermediar in personeelsdiensten uit Duiven.

Meer columns lezen? Klik hier: Blog – A12 Personeelsdiensten

Start je nieuwe baan bij A12 Personeelsdiensten. Bekijk ons volledige aanbod aan vacatures. Klik hier:  Vacatures bij A12 Personeelsdiensten – Arbeidsbemiddeling met resultaat

 

Lees meer blogs