Koningsdag thuis - A12 Personeelsdiensten
A12 Personeelsdiensten

Koningsdag thuis

Oudhollandse spelletjes voor Koningsdag thuis

Bij Koningsdag horen spelletjes toch? Dat kan thuis ook prima natuurlijk. Doe vooral zelf mee, juist als je dat normaal niet zou doen. Ik zeg: loop eens door je huis en kijk wat voor spelletjes je kunt vinden die geschikt zijn voor Koningsdag. Een oud ringwerpspel bijvoorbeeld, misschien heb je het nog ergens liggen? En anders kun je ook leuk zelf dingen maken met de kinderen. Wat dacht je van de volgende heerlijk Oudhollandse spelletjes:

 • BlikgooienWat heb je nodig: Blikken, tennisbal of pittenzak.
  Spaar blikken en ga die mooi beplakken met oranje papier, stickers, wat jullie leuk vinden. De blikken stapel je op elkaar in een piramide en je gaat er van een afstandje zoveel mogelijk omgooien met een tennisbal of pittenzak.
 • Spijkerpoepen – Wat heb je nodig: Spijkers, flessen en een touw of riem.
  Hoe speel je het? Om je middel wordt een stuk touw of een riem gebonden waarbij op de rug een stuk touw omlaag hangt met daaraan een spijker. Op de grond staat een fles. Iedereen moet proberen de spijker in de fles te laten zakken. Laat ze in tweetallen tegen elkaar strijden en kom er zo achter wie het snelste is!
 • Koekhappen – Wat heb je nodig: Ontbijtkoek of spekjes, touw, waslijn en een theedoek.
  Hoe speel je het? Hang aan een soort waslijn stukken ontbijtkoek of spekjes. De deelnemers moeten met een blinddoek naar de waslijn lopen en zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van de waslijn eten. Zodra de koek helemaal van de waslijn is stopt de tijd.
 • Spijkerslaan – Wat heb je nodig: Lange spijkers, houtblok en een hamer.
  Hoe speel je het? Met een hamer moeten de deelnemers een spijker met zo min mogelijk klappen in een balk slaan. Laat kleine kinderen niet meedoen aan dit spel, misschien dat je voor hen een alternatief kunt bedenken.
 • Hoefijzerwerpen – Wat heb je nodig: drie hoefijzers, paaltjes, hamer en afzetlint.
  Hoe speel je het? Je slaat vijf paaltjes in de grond of maakt paaltjes die op de grond blijven staan. De bedoeling is dat de deelnemers vanaf een meter of 6 een hoefijzer gooien. Misschien kun je voor de afstand kijken naar de leeftijd. Het hoefijzer moet om een paaltje blijven liggen. Je kunt de paaltjes verschillende punten geven. Na drie worpen tel je de punten op die ze hebben gescoord.
 • Zaklopen– Wat heb je nodig: afzetlint, paaltjes of pionnen, jutezakken.
  Hoe speel je het? Zet een parcours uit, je kunt hierbij gebruik maken van een aantal hindernissen! De deelnemers strijden tegen elkaar in tweetallen en gaan van start in de jutezakken. Wie is het snelste weer terug?
 • Sjoelen- Goed richten en gevoel hebben voor de juiste snelheid – meer skills heb je bij sjoelen niet nodig. Pak die oude sjoelbak van zolder en kijk wie er de meeste punten scoort.
 • Oranje bingo
  Nee hoor, bingo is echt niet alleen een spelletje voor in verzorgingstehuizen. Je kunt het ook leuk met het hele gezin spelen en er een Koningsdag-variant van maken. Hoe? Heel simpel: in plaats van getallen speel je het spel met Máxima, Beatrix, de koets, een oranje bril en nog veel meer leuke plaatje

Bron: go-kids / kek mama

 

 

 

Lees meer blogs