Onderweg met Norbert Derksen - A12 Personeelsdiensten
A12 Personeelsdiensten

Onderweg met Norbert Derksen

In gesprek met Norbert Derksen op een meekijkroute voor Bribus keukens wordt al snel duidelijk dat ik te maken heb met een avonturier. Norbert praat vol passie over het beroep van trucker, en hij gooit er nog een schepje bovenop als het gaat over zijn periode van 11 jaar waarin hij reed in Canada en de Verenigde Staten. Met vrachtauto’s waar veel Europese truckers met bewondering naar kijken, met zo’n karakteristieke cabine waar je rechtop in kunt lopen en een comfort dat te vergelijken valt met de inrichting van een luxe camper, zie bijgaande foto’s.

Norbert beschikt over alle rijbewijzen, inclusief motor. Met de motor legde hij met crossvrienden vele kilometers af tussen Noord-Afrika en de Poolcirkel. Ook reed hij met een crossmotor een drietal maanden door Australië. Derksen: “Die crossmotor had ik daar gekocht, 13.000 km dwars door het land gereden en vervolgens de motor weer verkocht. Ja, dat avontuur moet ik soms aangaan. Evenals het backpacken wat ik deed in Zuidoost-Azië, dan tintelt het in mijn hele lijf. Daar ga ik dan erg lekker op. Onderweg zijn is voor mij belangrijker dan het doel”.

“Onderweg zijn is voor mij belangrijker dan het doel”

Norbert Derksen

Voor Leusink transport in Gaanderen reed Norbert van 1991 tot 2005. Derksen: “Prima baan hoor en veel geleerd, maar ik wist dat er voor mij een soort van verandering moest komen die niet van het ene naar het andere bedrijf zou zijn. In 2005 verhuurde ik mijn huis voor een periode van een jaar. Voor een baan in Canada. Het beviel me daar zo goed dat ik het steeds verlengde. Al met al heb ik 11 jaar via meerdere ‘brokers’ (eigenaar truck en opdrachtgever lading, MD) getourd door Canada en de Verenigde Staten. In Canada krijg je de sleutel van de truck en draag je zelf zorg voor de doorsmeerbeurten, oliewissels en dergelijke zaken. Mijn werkgever belde me af en toe alleen maar op om te vragen of ik nog leefde haha, geweldige tijd! Heb gereden met onder meer ‘International’ en ‘Freightliner’ trucks. Hier woonde ik dan per opdracht een week of twee/drie in, en dan kwam er of een kleine vakantie of weer een nieuwe klus. Geen werk = geen geld. Zo ging dat daar. In de cabine zat zeg maar loopruimte van twee passen tot je bed. Boven mijn bed maakte ik van een stang een rekstok en creëerde zo mijn eigen fitnessruimte. Eigenlijk zien de vrachtwagens daar eruit zoals wij ze vroeger tekenden. In Canada huurde ik een kamer met gebruik van centrale ruimtes waar vriendschappen zijn ontstaan die ze daar ‘friends for life’ noemen.”

Norbert vertelt over de vele vergezichten die hij had als hij dwars door de Verenigde Staten reed met ritten waar je soms gewoon uren niemand zag, maar ook het tegenovergestelde in de big city’s die je natuurlijk ook hebt aan de andere zijde van de Oceaan.

Derksen: “Heb in Canada eens vijf uur met een klapband langs de kant van de weg gestaan zonder hulp. Eruit was geen optie omdat zwarte beren uit hun winterslaap kwamen. Dan heb je de term ‘tijd is geld’ echt niet op je netvlies staan hoor. De uitdrukking ‘cover your ass’ is iets dat ik zeker wel voor mijn leven heb meegenomen uit die periode. Wat er ook gebeurt, ik zorgde dat elke gebeurtenis vast werd gelegd middels foto of film. Dan ben je altijd ingedekt. Daar hoorde ook zeker een dashcam bij.”

Gezondheidsproblemen binnen zijn familie brachten Norbert terug in Nederland. Hij werd mantelzorger en kwam later in contact met Frank Huijnk. Derksen: “Frank wist inmiddels wat ik kon, en ik zag tevens welke mooie ontwikkeling A12 Personeelsdiensten doormaakte. We waren er snel uit en momenteel rijd ik met veel plezier voor dit bedrijf. Ben breed inzetbaar en heb het naar mijn zin.”

Momenteel is Norbert veel aanwezig voor zijn oude moeder en staan zijn avonturen op een laag pitje. In ons gesprek spreekt Norbert af en toe met Amerikaanse/Canadese zinnen of woorden die hij zich zo eigen heeft gemaakt dat ze er zo uit floepen. Hij besluit ons gesprek met de fraaie quote:

“To care for those who once cared for us is one of the highest honors in life”…..

Maurice Doppen, voorheen onder meer popjournalist en regionaal accountmanager media-sales, is projectmatig interviewer bij Opiniepijlers, zij-instroom vrachtwagenchauffeur, en redacteur voor A12. Hij schrijft vanaf 2022 maandelijks columns met personeel van de intermediair in personeelsdiensten uit Duiven. 

Lees meer blogs