“Afspraak is afspraak, zo ben ik opgevoed ”met Rudi Beran - A12 Personeelsdiensten
A12 Personeelsdiensten

“Afspraak is afspraak, zo ben ik opgevoed ”met Rudi Beran

Rudi was tot voor kort mede directeur-eigenaar van wasserij Bielheimerbeek in Varsseveld. Hij maakte van zijn beroep zijn hobby, werkte dag en nacht om het bedrijf dat zijn oorsprong had aan de Bielheimerbeek in Gaanderen te professionaliseren. Afgelopen jaar is het bedrijf in andere handen over gegaan omdat er een klant en tevens koper op zijn pad kwam. En toen kwam Rudi thuis te zitten. Ging met zijn hond wandelen en koffie drinken en weer met de hond wandelen en maakte vervolgens een afspraak met Frank Huijink, de eigenaar en oprichter van A12 Personeelsdiensten. De mannen kenden elkaar al, hadden voorheen een zakelijke relatie, alleen zijn nu de rollen omgedraaid.

Rudi Beran: “We hadden bij onze wasserij wel eens inhuur personeel via Frank zijn A12 mensen. Zowel op gebied van productiewerk als chauffeurs. Dat beviel prima. De verkoop van onze wasserij kwam op het laatste moment in een stroomversnelling en ineens kom je thuis te zitten. Voelde wel gek. In het begin denk je, ‘dat is mooi’. Je bent 56 en kunt van het leven gaan genieten maar ik was helemaal niet gewend om de hele dag niks te doen en geen doel te hebben. Dus belde ik Frank, of hij tijd had voor een kop koffie, denk dat we maar eens moeten praten.”

En dat was de start van een nieuw samenwerkingsverband bij A12 Personeelsdiensten. Bij de Bielheimerbeek was een klein wagenparkje van 3 bakwagens, 2 City-opleggers en 4 bussen. Als de nood aan de man was dan klom Rudi er zelf op. Dus zijn rijbewijzen waren op orde. Sinds twee maanden rijdt Rudi verschillende ritten voor diverse opdrachtgevers via A12 van groenten trailers tot diepvries vervoer. En het bevalt hem prima.

“Moest in het begin wel ff wennen hoor. Was toch helemaal niet gewend om van die CMR documenten in te vullen en iedere vrachtwagen is weer anders, dus moest mezelf wel weer opnieuw programmeren zal ik maar zeggen maar het voelt wel goed. Ik geef mijn beschikbaarheid door aan de jongens van de planning bij A12 en dan zie ik wel wat er komt. En wil alles nog steeds goed doen. Zo zit ik in elkaar, afspraak is afspraak, zo ben ik opgevoed. Kom ik 2 minuten later aan dan gepland dan bel ik de klant dat ik wat verlaat ben. Zo heb ik mijn hele leven gewerkt en daar verander ik niks in.”

Rudi vertelt kort de geschiedenis van het familiebedrijf Bielheimerbeek. Zijn Opa startte het bedrijf in 1934 aan de Rijksweg in Gaanderen, waar nu de Laminaatloods is gevestigd. Vroeger was de wasserij gericht op zeg maar de particulieren en gezondheidszorg. Zijn vader nam het bedrijf over en toen werd er al veel horeca en aanverwante bedrijfsgroepen toegevoegd. Onder Rudi en zijn latere compagnon werd het bedrijf in Varsseveld verrijkt met levering aan industrie door zeg maar heel Nederland en Duitsland.

Rudi hierover: “In Gaanderen konden op een gegeven moment de deuren niet meer dicht. En van de gemeente mochten we niet uitbreiden. Dus toen ging het spel op de wagen. We verhuisden naar de Guldenweg in Varsseveld gingen verder professionaliseren in veiligheidskleding, investeerden in automatisering. We schreven onze eigen wasprocessen om een beter resultaat te behalen. Bedrijven als Kramp in Varsseveld kwamen bij ons op de lijn en ons netwerk werd groter met dito wagenpark en mensen. Het was een soort hobby die uit de hand is gelopen. We werkten veel en hard maar het was onze passie. Op een goed moment kwam er een topklant uit Duitsland voor bedrijfskleding. Ze wilden een grote order plaatsen en volgen binnen ons bedrijf. Hebben we ja tegen gezegd en tijdens een van de gesprekken hebben we gezegd ‘je kunt ons wel kopen’. Dat is later realiteit geworden vandaar dat ik nu vanuit een andere rol bij Frank Huijink aan tafel kwam. Ik vind het hartstikke leuk om te doen want ik verveelde me dus al snel. Heb altijd 6 dagen in de week gewerkt en dan val je dus in een soort van gat, en dat vond ik best moeilijk om mee om te gaan.”

Rudi volgt voor collega’s in de wasserijbranche nog wel eens wat processen, op projectbasis. Hij heeft in de loop der jaren veel expertise opgebouwd. Zijn kennis is gewild. Daarnaast heeft hij een ander huis gekocht, dat wordt verbouwd en gaat een beetje tijd inzitten. Verder is hij beschikbaar voor A12 en dat levert aan twee kanten tevreden gezichten op.

Maurice Doppen, voorheen onder meer popjournalist en regionaal accountmanager media-sales, is projectmatig interviewer bij Opiniepijlers, zij-instroom vrachtwagen chauffeur en redacteur voor A12. Hij schrijft vanaf 2022 maandelijks columns met personeel van de intermediair in personeelsdiensten uit Duiven.

Lees meer blogs