Welke kwaliteiten heb je als recruiter nodig? - A12 Personeelsdiensten
recruiter-worden-a12

Welke kwaliteiten heb je als recruiter nodig?

Wil je een carrière starten in recruitment? Of misschien wil je gewoon beter worden in je werk? Lees dan vooral verder.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken om te slagen als recruiter:

1) Zelfvertrouwen

Er is een reden waarom de markt of bedrijven de neiging hebben om extraverte mensen aan te trekken. Werken als recruiter betekent veel netwerken en omgaan met een groot aantal mensen, dus zelfvertrouwen is zeker een voordeel. Het is niet alleen belangrijk dat de recruiter vertrouwen heeft in zichzelf, maar ook in de vaardigheden die hij een klant en kandidaten kan bieden.

2) Goede communicatievaardigheden

Recruitment is sterk afhankelijk van effectieve communicatie, dus het is belangrijk dat de recruiter goed kan communiceren, zowel face-to-face als via telefoon/e-mail. De klant en de kandidaat verwachten op de hoogte te worden gehouden tijdens het wervingsproces, dus het is essentieel dat de recruiter hen regelmatig op de hoogte houdt en als tussenpersoon tussen de twee fungeert.

3) Toegankelijke houding

Het is essentieel dat recruiters in staat zijn om goede en professionele relaties op te bouwen met hun klanten en kandidaten en daarnaast moet je sympathiek zijn. Als je niet sympathiek overkomt, kan dat ervoor zorgen dat de klant/kandidaat zich ongemakkelijk voelen. Door een goede verstandhouding op te bouwen met iedereen met wie je samenwerkt, ontstaat er een vertrouwensband tussen jullie. Deze professionele relaties zullen op hun beurt toekomstige zaken een stuk gemakkelijker maken, omdat ze in de toekomst eerder met u willen samenwerken of u bij anderen willen aanbevelen.

4) Goede luisteraar

Recruiters hebben een beetje de reputatie dat ze je de oren van het hoofd kunnen kletsen, maar ze moeten ook goed kunnen luisteren! Hoewel de verleiding groot is om in een gesprek te roepen hoe goed ze wel niet zijn, is het belangrijk om eerst achterover te leunen en te luisteren naar de behoeften en eisen van de klant of kandidaat. Het zal veel gemakkelijker zijn om functies in te vullen als je de tijd neemt om te weten te komen wat iemand zoekt.

5) Sterke verkoopvaardigheden

Recruitment is eigenlijk verkoop. Eerst verkoopt de recruiter zijn dienst aan de klant en daarna moet hij de baan aan de kandidaat verkopen, door uit te leggen waarom het zo’n geweldige kans voor hem of haar zou kunnen zijn. Als het je aan deze verkoopvaardigheid ontbreekt, zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om klanten aan boord te krijgen en geen klanten betekent geen zaken.

6) Doelgericht

Recruitment is een ongelooflijk competitieve sector, dus het is van cruciaal belang dat de recruiter gedreven is en goed kan werken onder druk. Als een recruiter geen moeite neemt te nemen om doelen te bereiken, dan zal het winstpotentieel aanzienlijk dalen.

7) Goed in multitasken

Recruiters zullen vaak werken aan een aantal banen op hetzelfde moment, uit een reeks van verschillende klanten, dus ze moeten in staat zijn om te jongleren tussen de verschillende projecten naast elkaar. Soms moet aan bepaalde functies prioriteit worden gegeven omdat het invullen van de vacature een hogere urgentie heeft, dus moeten ze ook goed met hun tijd kunnen omgaan.

8) Geduld

Dingen gaan niet vaak volgens plan en als recruiter moet je geduld hebben als bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken opnieuw moeten worden gepland, of ze vinden de juiste persoon niet in de eerste ronde. Hoewel dit soms frustrerend kan zijn, is het belangrijk om je hoofd koel te houden en er professioneel mee om te gaan.

Wil jij ook recruiter worden of meer informatie over dit beroep? Neem dan contact met ons op!

Openstaande vacature bij A12 Personeelsdiensten:

Recruiter

Lees meer blogs