Als heftruckchauffeur aan de slag? - A12 Personeelsdiensten
A12 Personeelsdiensten

Als heftruckchauffeur aan de slag?

Heftruckchauffeur

Misschien wil je graag als heftruckchauffeur aan de slag maar weet je niet zo goed wat het werk allemaal kan inhouden, of misschien weet je het wel maar heb je niet de juiste papieren om als heftruckchauffeur te mogen werken, één ding is echter wel duidelijk, als je een baan zoekt als (ervaren) heftruckchauffeur dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben vaak vacatures voor dit werk en weten als geen ander wat nodig is om als een goede heftruckchauffeur te kunnen werken.

De werkzaamheden

Het werk van een heftruckchauffeur bestaat voor een groot gedeelte uit het rijden en besturen van een heftruck. Hierbij is het wel goed om op te merken dat er een flink verschillen zijn bij het rijden van een heftruck. Een elektrisch heftruck heeft andere eigenschappen dat een heftruck die rijdt op LPG. De grootte van de heftruck en de draaicirkel zorgen ervoor dat het werken met elke heftruck een uitdaging is. Daarnaast heb je modellen die uitgerust zijn met 3 of met 4 wielen wat ook weer een andere rijvaardigheid verlangd. Een vorkheftruck of een vorklift zoals de heftruck ook wel wordt genoemd is vooral bedoeld voor het verplaatsen van zware lading over een korte afstand.

De lading en pallets

De meeste lading die een vorkheftruck verplaatst is geplaats op een pallet, waarbij je met je lepels deze pallet kan optillen en daarna kan verplaatsen. De lepels van de heftruck kan je voor het beeld vergelijken met een pompwagen. Daarnaast kan je ook een ander hulpmiddel gebruiken zoals een lange pin voor het vervoeren van pijpen en of lange rollen tapijt. De kunst bij dit werk is om op de juiste manier de pallet op te tillen en deze op een manier te verplaatsen dat de producten die op de pallet staan geen schade krijgen. Je kan hierbij denken aan het in een vrachtwagen zetten van de pallets maar ook het beheer van een voorraad in een magazijn waar de verschillende soorten materiaal op elkaar zijn geplaatst.

Opleiding heftruckchauffeur

Het besturen van een vorkheftruck alsmede de bediening van de hijsinrichting is niet heel moeilijk maar er zijn in het verleden door verkeerd handelen of door te weinig ervaring wel ongelukken gebeurd die ervoor hebben gezorgd dat je tegenwoordig een heftruckcertificaat nodig hebt om dit werk te mogen doen. Het certificaat is vooral gericht op de praktijk waarbij je naast een stuk theorie ook moet aan tonen dat je in staat bent om een vorkheftruck te besturen en de lading op de juiste manier ergens neer te zetten. Een heftruckcertificaat is 5 jaar geldig en kan daarna verlengd worden door een herhalingstraining. Mocht je graag je heftruckcertificaat willen halen dan zijn er bij ons mogelijkheden om dit te doen.

Eigenschappen heftruckchauffeur

Een goede heftruckchauffeur weet wat het is om op een verantwoorde manier met spullen om te gaan en wat er nodig is om op de juiste manier een heftruck te besturen. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede inschatting kan maken hoe je de lading neer kan zetten en of dit wel op de juiste manier gebeurd. Omdat je vaak in een magazijn werkt, is het belangrijk dat je goed kunt lezen en schrijven om de voorraad bij te kunnen houden. Een flexibele houding is erg belangrijk want op het moment dat een vrachtwagen geladen moet worden, is het zaak om dit zo goed en zo snel mogelijk te doen zodat de vrachtwagenchauffeur de spullen naar de klant kan brengen. Dat je daardoor misschien wel eens wat later klaar bent dan je vooraf gedacht hebt, is voor jou geen probleem omdat je begrijpt dat het laden of lossen van een vrachtwagen niet altijd binnen de kantooruren kan plaatsvinden.

Waar kan je werken?

Deze vraag is heel breed te beantwoorden maar vaak zal het zijn binnen de logistieke sector. Te denken valt aan grote bedrijven die de opslag verzorgen. Maar je kan ook denken aan een fabriek die regelmatig spullen naar klanten moet vervoeren en die met behulp van een vorkheftruck de vrachtwagens kan laden. Een andere mogelijkheid is dat je binnen een groothandel de bestelling klaar maakt met behulp van de heftruck en op die manier ervoor zorgt dat de klant de juiste spullen krijgt die hij besteld heeft. Waar je ook komt te werken, het belangrijkste is dat je het leuk vindt en je de verantwoordelijkheid aan kan om met een heftruck te rijden.

Vacatures

Wil je graag dit werk doen, kijk dan bij onze vacatures die we hebben in deze richting. Wellicht zitten er een aantal tussen die je aanspreken en waarvan jij denkt dat je er geschikt voor bent. Neem dan vooral snel contact op zodat je zo snel als jij wilt en kunt aan de slag kan gaan als heftruckchauffeur. Ook als je geen certificaat hebt maar dit werk wel graag wil doen, neem vooral contact op zodat we een goed plan kunnen maken om je een baan als heftruckchauffeur te geven.