Welke vaardigheden heb je nodig als chauffeur? A12 Personeelsdiensten
a12-vacatures-chauffeur

Vaardigheden vrachtwagenchauffeur

Naast een C-, CE-rijbewijs moet je als vrachtwagenchauffeur veelzijdig in je vaardigheden zijn om je werk betrouwbaar en veilig uit te voeren. Een nadere beschouwing van de dagelijkse routine van een vrachtwagenchauffeur toont aan welke vaardigheden en kennis noodzakelijk zijn.

Fysiek werk

Wie denkt dat de taken van vrachtwagenchauffeurs beperkt blijven tot alleen rijden, heeft het vaak mis. Afhankelijk van de opdrachtgever en zijn afspraken met de respectieve klanten is het heel goed mogelijk dat de chauffeur ook een handje moet helpen bij het laden en lossen. Dit is voornamelijk het geval, bijvoorbeeld bij verhuisbedrijven of kleinere bedrijven. Een goede fysieke gesteldheid van de vrachtwagenchauffeur, komt dan ook goed van pas. Hoef je niet te laden? Dan is het van essentieel belang dat je in de buurt blijft, omdat jij verantwoordelijk bent voor de juiste belading van de vrachtwagen.

Veiligheid lading

De vrachtwagenchauffeur is verplicht – onder meer door het verkeersreglement – om de lading die hij vervoert zo goed mogelijk vast te zetten. Dit betekent dat bij abrupte remmanoeuvres, het rijden door scherpe bochten of bij spontaan uitwijken, niets in de vrachtwagen mag wegglijden, vallen of rollen. Om de lading op betrouwbare wijze vast te zetten zijn er diverse hulpmiddelen – van pallets tot sjorbanden en touwen tot kussens. Op langere trajecten moet de vrachtwagenchauffeur zich er herhaaldelijk van vergewissen dat zijn lading goed vastzit en zo nodig verbeteringen aanbrengen door de riemen opnieuw aan te spannen of aanvullende maatregelen te nemen.

Rijvaardigheden

Het vermogen om een vrachtwagen in binnen- en buitenland voorzichtig en veilig te besturen, te draaien en te parkeren en het hebben van uitgebreide kennis van relevante verkeersregels, behoren tot de belangrijkste instrumenten van het beroep van vrachtwagenchauffeur. Tegenwoordig is ook van belang dat de chauffeur kennis heeft van zuinig rijden (optimaliseren brandstofverbruik) en dit in praktijk toe te passen. Door zuinig te rijden, helpt de chauffeur niet alleen de brandstofkosten te drukken, maar levert hij ook een bijdrage tot het milieu.

Technische kennis

Een goede technische kennis is een onmisbare voorwaarde in het dagelijks leven van elke vrachtwagenchauffeur. Enerzijds voor reparaties of een spontane bandenwissel: er is niet altijd een geschikte werkplaats in de buurt – zeker niet in het buitenland. Bovendien bespaart het de chauffeur of het bedrijf veel geld en tijd als ten minste kleine reparaties ter plaatse kunnen worden uitgevoerd. De chauffeur moet ook zeer vertrouwd zijn met de technologie in het voertuig – of het nu gaat om de tachograaf, het toltoestel, de radio of het navigatiesysteem, wat bijzonder belangrijk is wanneer in het buitenland wordt gewerkt.

Uitgebreide kennis is belangrijk

Wat vaak onderschat wordt: De taakomschrijving van een beroepschauffeur omvat veel meer dan alleen technische rijkennis. Chauffeurs kunnen alleen met succes voldoen aan de dagelijkse eisen van hun veelzijdige beroep als zij beschikken over uitgebreide kennis – en ervaring – op een groot aantal gebieden. Naast de technische kennis moeten de chauffeurs vooral vertrouwd zijn met de relevante voorschriften voor het goederenvervoer. Wie vaak naar het buitenland reist, moet op de hoogte zijn van de verkeersregels in andere landen en van de grens- en douaneformaliteiten. Kennis van vreemde talen, op zijn minst Engels, is altijd een pluspunt bij het rijden in het buitenland.

Controles

Vrachtwagenchauffeurs moeten rekening houden met frequente inspecties in binnen- en buitenland en moeten daarop goed voorbereid zijn om snel te kunnen blijven rijden en altijd te kunnen meewerken, ook onder tijdsdruk. De verschillende controles die worden uitgevoerd door andere de politie en de douane hebben vaak betrekking op de veiligheid van de vrachtwagen en de lading die hij vervoert. Met behulp van snelheidcontroles gaan de verantwoordelijke instanties ook na of de chauffeur zich aan de voorgeschreven rijtijden houdt en de nodige onderbrekingen neemt. Dit is een belangrijke pijler in de ongevallenpreventie en dient om de veiligheid van de chauffeur en de andere weggebruikers te waarborgen.

Fysieke en mentale signalen

Urenlang geconcentreerd blijven, het verkeer goed in de gaten houden en niet zelden bliksemsnel moeten reageren. Veel mensen onderschatten de fysieke en psychologische uitdagingen waarmee beroepschauffeurs in hun dagelijkse werk te maken krijgen. Daarom is het des te belangrijker om, naast de wettelijk voorgeschreven rij- en rusttijden, individuele signalen zoals vermoeidheid, concentratieverlies en afnemende stressbestendigheid, maar natuurlijk ook honger en dorst, te herkennen en jezelf de nodige herstelfasen toe te staan – ook of vooral wanneer men onder tijdsdruk staat. Om het beroep op lange termijn veilig en gezond te kunnen uitoefenen, moet een vrachtwagenchauffeur ook veel aandacht hebben voor gezonde voeding, voldoende slaap en het vermijden van regelmatig alcoholgebruik.

Eigen veiligheid

Wees je bewust van je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers. Dit is de belangrijkste vereiste van een chauffeur en gaat zelfs verder dan het tijdig vervoeren van goederen. Uiteraard is het veilig en anticiperend besturen van de vrachtwagen in het wegverkeer in dit verband de hoogste prioriteit. Chauffeurs van transporten van gevaarlijke goederen moeten zich ook nauwkeurig houden aan de bestaande speciale voorschriften; zo moeten zij bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde parkeerplaats zoeken wanneer het begint te sneeuwen. Vrachtwagenchauffeurs moeten ook waakzaam zijn met betrekking tot strafbare feiten, vooral wanneer zij de grens oversteken: Het is niet ongewoon dat illegale immigranten of smokkelaars een vrachtwagentransport voor hun eigen doeleinden gebruiken.

Juist reageren in noodgevallen

Noodgevallen correct inschatten en adequaat hierop reageren. Deze vaardigheid, die iedereen die zich op de weg begeeft zou moeten bezitten, geldt in het bijzonder voor vrachtwagenchauffeurs. Enerzijds is het van belang het voertuig in geval van pech snel en zo ver mogelijk van het verkeer te parkeren en het defecte voertuig duidelijk te markeren overeenkomstig de bestaande regelgeving. Maar een chauffeur is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van andere weggebruikers – net als elke andere weggebruiker. Bij ongevallen, pechgevallen of andere noodsituaties moeten chauffeurs voldoen aan hun wettelijke verplichting om hulp te verlenen en de nodige EHBO-vaardigheden zijn dan zeker van belang.

Sociale vaardigheden

Het beroep van vrachtwagenchauffeur houdt in dat hij in contact komt met de meest uiteenlopende mensen: klanten, bijrijders, personeel van tankstations, andere weggebruikers, inspecteurs en douaniers zijn slechts enkele van hen. Zelfs in stressvolle tijden en onaangename situaties moet een chauffeur in staat zijn vriendelijk te blijven en kalm te reageren – niet in het minst omdat hij het bedrijf waarvoor hij rijdt, zo goed mogelijk moet vertegenwoordigen.  Het is ook belangrijk om altijd kalm te blijven bij onvoorziene verkeersopstoppingen en dergelijke. Wie met riskant rijgedrag zijn eigen veiligheid en die van anderen in gevaar brengt om op tijd te zijn, is helaas niet geschikt voor het beroep van chauffeur.

Passen deze vaardigheden bij jou?
Heb je interesse om chauffeur te worden?

Bel ons op 0316-247350

Of neem digitaal contact op! 

CONTACT

Bekijk ook onze vacatures

 

Lees meer blogs