Vrouwen in het transport - A12 Personeelsdiensten
A12-Personeelsdiensten_vrouwen-in-de–transport-vacatures

Vrouwen in het transport.
Word jij onze nieuwe collega?

Ben jij helemaal weg van autorijden, onderweg zijn of zoek je werk in een totaal andere richting (in de transport)  Wil je het roer eens helemaal omgooien? Heb jij dan al eens aan een baan als vrachtwagenchauffeur gedacht of hier altijd al van gedroomd maar heb je de sprong nog niet durven wagen? Dan verwelkomen wij je graag in het team van A12 Personeelsdiensten.

Wie wij zijn?

A12 Personeelsdiensten is een intermediair die onder andere in de transport en logistieke sector kandidaten en bedrijven met elkaar verbindt. Wij kennen deze branche van binnen en van buiten. Zo hebben wij regelmatig vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, ook voor vrouwelijke chauffeurs. Het is echt een hele leuke en afwisselende job, ook voor jou. Waarom? Lees er alles over in dit blog.

Welk beeld heb jij van een vrachtwagenchauffeur?

Als er in je omgeving geen vrienden, bekenden of familieleden zijn die dit beroep uitoefenen, heb je mogelijk een verkeerd beeld. Vaak wordt er aan brede, stoere mannen gedacht die achter het stuur van megagrote trucks zitten. Dit is echter een verkeerde voorstelling en komt waarschijnlijk door de onbekendheid van dit leuke en afwisselende beroep. Wanneer je denkt dat je als vrachtwagenchauffeur de hele week van huis bent en je een eenzaam bestaan hebt, heb je het echt mis. Tegenwoordig is er ook volop werk in Nederland. Dat houdt in dat je binnen een straal van een paar honderd kilometer een dagrit kunt maken. Aan het einde van de dag ben je weer gewoon thuis. Anderzijds is er veel te zeggen over lange ritten waar je onderweg echt heel veel moois tegen kunt komen. Bij A12 Personeelsdiensten kunnen we je hierin echte afwisseling bieden.

Deze job houdt veel meer in dan het alleen van A naar B rijden. Je bent ook verantwoordelijk voor het veilig laden en lossen van de vracht en het afhandelen van de bijbehorende administratie. Bovendien ben je bij de klant het visitekaartje van je opdrachtgever. Verder dien je de vrachtwagen technisch in orde te houden door onder andere het oliepeil en de bandenspanning te controleren. Vanzelfsprekend houd je de vrachtwagen netjes schoon.

Gelukkig komen er steeds meer vrouwelijke chauffeurs. Dat is ook een echte noodzaak, de logistieke branche kampt met een enorm tekort aan personeel.

Word jij ook enthousiast van al deze veelzijdige kanten van dit leuke vak?
Als jij graag vrachtwagenchauffeur wordt, kun je bij A12 Personeelsdiensten op goede begeleiding rekenen. Onder andere wordt de mogelijkheid tot omscholing aangeboden. Binnen een half jaar kun je al een zeer gewaardeerde collega in het vervoer worden.

Hoe kun jij vrachtwagenchauffeur worden?

Het eerste vereiste is het behalen van het groot rijbewijs (C). Hiervoor moet je wel al in het bezit van rijbewijs B zijn. Daarnaast moet Code 95 worden behaald, een Europese richtlijn, die op het rijbewijs wordt bijgeschreven.
Hiermee toon je je vakbekwaamheid aan. Voor deze basiskwalificatie moet je drie theorievakken (Verkeer en techniek, cases administratie en administratie goederenvervoer) en twee praktijktoetsen afleggen (praktische toets C en besloten terrein toets).
Zodra je zowel rijbewijs C als Code 95 hebt behaald, kun je nog een stapje verder gaan en rijbewijs CE halen Daarmee kun je nog langere voertuigen besturen en voertuigen die zwaarder dan 3.500 kilo zijn.
Met het behalen van je CE rijbewijs kun je ook kooiaapchauffeur, tankwagenchauffeur of kraanwagenchauffeur worden. Mogelijkheden te over! Wanneer je nog maar net met het rijden in een vrachtwagen kennis hebt gemaakt, lijkt zo’n vrachtwagen gigantisch, maar de grootte went al heel snel. Vanuit je cabine heb je ook een heel ander en beter zicht op de weg en de omgeving dan vanuit een personenauto. En achteruitrijden? Dat heb je zo geleerd.

Wat zijn de verdiensten?

Wat je exact gaat verdienen, is van een aantal factoren afhankelijk en kan per werkgever, CAO en branche verschillen. Rijd je alleen binnen Nederland of heb je ook buitenlandse ritten?
Het salaris van een nationaal chauffeur in Nederland ligt gemiddeld tussen de € 1900,- en € 2700,- bruto per maand. Daar bovenop zijn een aantal toeslagen mogelijk. Je hebt in elk geval recht op toeslagen bij overwerk, nachtdiensten en werken in het weekend of op feestdagen. A12 Personeelsdiensten informeert je graag persoonlijk over salariëring en arbeidsvoorwaarden.

Is het een fysiek zwaar beroep?

Voor het rijden in en het besturen van een vrachtwagen geldt hetzelfde als bij personenauto’s. De voertuigen zijn goed uitgerust en van alle gemakken voorzien. Denk hierbij aan stuurbekrachtiging of camera’s. Bij het laden en lossen wordt veel met elektrische pompwagens gewerkt. Soms hoef je helemaal niet te lossen maar lost de ontvanger de vracht zelf en kun jij in je cabine blijven wachten. Toch is het goed je conditie door te sporten of te wandelen op peil te houden. Je moet tenslotte soms wel 500 PK in bedwang houden.
Wellicht het enige voordeel dat je mannelijke collega’s hebben, is de sanitaire stop. Daar waar zij snel een boom of de berm opzoeken, moet je als vrouw op zoek naar een parkeerplaats met een toilet, waar je dan ook soms nog voor moet betalen.

Collega aan het woord

Lees ook dit artikel over onze collega Sigrid Koopman. Sigrid Koopman werkt als chauffeur bij A12 Personeelsdiensten.  Aan A12 Personeelsdiensten vertelt zij wat het beroep zo leuk maakt.

Enthousiast?

Terecht enthousiast geworden en zin om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan? Neem vrijblijvend contact (0316 -247 350) met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij ontvangen je met open armen.

Vacatures

Alvast onze vacatures doorspitten? Klik hier!