Arbo en veiligheid - A12 Personeelsdiensten - FAQ
A12-Personeelsdiensten_vrachtwagenchauffeur-kraan-vacatures

Arbo en veiligheid

Als vrachtwagenchauffeur ben je vaak alleen op pad. De vrijheid die je zo belangrijk vindt en waar je tijdens het werk ook van geniet, brengt echter ook een andere kant met zich mee. Er zijn situaties die op dat moment meer aandacht vragen dan alleen maar je goederen van A naar B te brengen. Als het bijvoorbeeld gaat over je zithouding, de veiligheid onderweg, het gevaar van het stelen van je lading, dan begrijp je dat je ook op dit punt je aandacht moet hebben bij deze zaken. Omdat wij als A12 Personeelsdiensten het beste voor onze medewerkers willen, hebben wij een overzicht gemaakt met punten op gebied van arbo en veiligheid, die voor het prettig uitvoeren van je werk, als chauffeur, van belang zijn.

Zithouding

De meeste uren van de werkdag als vrachtwagenchauffeur breng je door achter het stuur in je cabine. Hoewel er tegenwoordig door de fabrikanten van de vrachtwagens veel aandacht is voor de kwaliteit van je stoel, zijn er toch een aantal zaken die hierbij je aandacht vragen, zeker als je in een vrachtwagen rijdt die ook door andere personen wordt bereden.

 • Is de hoogte van je stoel juist ingesteld. De arbo-norm is dat je zonder problemen bij je pedalen moet kunnen en deze moet kunnen bedienen
 • Worden je bovenbenen voldoende ondersteund door je stoel? De arbo-norm is dat er een vuist tussen je knieholte en de zitting moet zitten
 • Krijgt je rug voldoende steun? Hier geldt dat een hoek tussen de 95 en 115 graden de arbo-norm is.
 • Staat je stuur goed? Hierbij is de arbo-norm dat je handen ontspannen op het stuur moeten liggen en je rug tegen de rugleuning aangedrukt moet blijven
 • Zorg voor beweging. Als je pauze hebt, of je moet wachten voor je kan lossen of geladen wordt bij een bedrijf, kies ervoor om je benen te strekken en desnoods gewoon rond je vrachtwagen een rondje te lopen.

Voorkomen van diefstal

Als chauffeur ben je verantwoordelijk voor het vervoeren van producten naar een klant. Soms zijn die producten van weinig waarde, soms zijn de producten veel meer waard. Waar je niet op zit te wachten als chauffeur is dat je lading door criminelen gestolen wordt. Hoewel het natuurlijk niet zo is dat je met gevaar voor je eigen leven je lading hoeft te beschermen zijn er toch een aantal zaken waar je aandacht aan kan besteden en die het moeilijker maakt voor criminelen om hun slag te slaan.

 • Parkeer niet op een afgelegen parkeerplek. Zoek naar parkeerplaatsen waar andere chauffeurs aanwezig zijn en zorg dat deze goed verlicht zijn.
 • Parkeer je vrachtwagen op een manier waardoor het moeilijker is om met je lading weg te komen.
 • Zorg dat je het alarmsysteem inschakelt ook als je maar een korte stop maakt.
 • Houd je wagen in het oog en wees alert.
 • Zorg dat je de papieren van de lading altijd bij je hebt ook als je maar even de wagen verlaat
 • Denk eerst aan je eigen veiligheid. Hoewel de waarde van je lading hoog kan zijn en je het je persoonlijk aantrekt als er lading gestolen zal worden, je eigen veiligheid is belangrijker dan de lading. Wees jezelf ervan bewust dat je als je de diefstal wil verhinderen je te maken kan krijgen met geweld.

Rusten (belangrijk tbv arbo)

Als chauffeur heb je te maken met de rijtijdenwet. Een bepaald aantal uur mag je rijden en daarna moet je voor je eigen en ook een ander zijn veiligheid rust houden. Deze momenten zijn voor jezelf belangrijk omdat je daarna weer fris aan het werk kan gaan. Als A12 Personeelsdiensten hechten wij er ook veel waarde aan dat je dit op de juiste manier kan en mag doen. We geven een aantal tips die je helpen om de veiligheid rond je vrachtwagen beter te waarborgen

 • Er is een verschil in de kwaliteit van de verschillende parkeerplaatsen langs de snelweg. Wees je bewust van het feit dat je als je de keus kan maken je dus stopt op een parkeerplaats die voldoende veilig is.
 • De regels rond de rijtijden zijn altijd van toepassing. Hoe druk het ook is, hoe moeilijk het ook is om je er soms aan te houden, je tachograaf registreert alles wat je doet. Als je tekort rust, als je te laat je pauze houdt. Zorg er dus voor dat dit altijd in orde is.
 • Bij een controle moet je de uren van de laatste 28 dagen kunnen verantwoorden, dus ook de uren die je per dag hebt gereden. Zorg ervoor dat je deze kennis bij je hebt.

Enkele laatste tips

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is een mooi beroep, waarbij je de kans hebt om voor jezelf te laten zien dat je de combinatie en het vak compleet kan beheersen, geniet dan ook van het feit dat je het beroep kan uitvoeren. Natuurlijk zijn er regels maar die zijn er alleen maar om voor jou als chauffeur een bepaalde veiligheid te waarborgen. Wees dan ook blij en dankbaar dat er zo vaak nagedacht wordt over de eisen en de belasting van de chauffeur. Maar het belangrijkste is toch: Wees trots op het feit dat je chauffeur bent en dat jij kan laten zien dat je bewust rekening houdt met de regels. In onze opleidingen wordt hier ook veel aandacht aan besteed. Precies zoals wij als A12 Personeelsdiensten het belangrijk vinden!

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!