6 voordelen van een carrière als vrachtwagenchauffeur - A12 Personeelsdiensten
logistiek-medewerker-A12-personeelsdiensten-2021

6 voordelen van een carrière als vrachtwagenchauffeur

De voordelen van vrachtwagenchauffeur zijn duidelijk voor veel chauffeurs. Mooie ritten op de wegen van Europa, het gevoel van vrijheid, het vervoeren van essentiële goederen en producten en ga zo maar door. Maar zelfs als je al op de hoogte bent van een aantal van de belangrijkste, zijn er misschien vrachtwagenchauffeur voordelen die je nog niet eerder had overwogen.

Wat zijn de voordelen van een vrachtwagenchauffeur?

Of je nu voor de eerste keer nadenkt over je carrièremogelijkheden of op zoek bent naar een nieuwe carrière dan zijn hier de belangrijkste voordelen als vrachtwagenchauffeur.

1. Werkzekerheid

Vrachtwagenchauffeurs zijn een belangrijk onderdeel van onze beroepsbevolking, en deze zullen niet snel verdwijnen. Inmiddels telt Nederland 150.000 chauffeurs. Een paar jaar geleden waren dat er nog 125.000. Er zijn 143.000 vrachtauto’s (incl. bakwagens en trekker-oplegger/aanhangwagencombinaties) in Nederland.

De statistieken liegen er niet om – de vrachtwagensector is een enorme industrie, en die zal alleen maar blijven groeien. Men voorspelt een gemiddelde werkgelegenheidsgroei van 5% in de komende 10 jaar. Het is daarom zeker om aan te nemen dat er in de nabije toekomst vraag zal blijven naar vrachtwagenchauffeurs.

2. Stabiel loon

Het doel van een baan is om jezelf en/of je gezin te kunnen onderhouden. Een van de belangrijkste voordelen van een baan als vrachtwagenchauffeur is dan ook het salaris. Hoewel het exacte salaris dat je ontvangt zal afhangen van het soort route dat je rijdt, of het soort lading dat je vervoert, is er één ding waar je op kunt rekenen: een vast salaris.

3. Vrijheid

Als vrachtwagenchauffeur is vrijheid een van je belangrijkste voordelen. Je kunt veilig over de weg rijden en zit niet de hele dag in een hokje. Je kantoor is de weg, je zit niet vast aan eindeloze vergaderingen en papierwerk, en niemand kijkt over je schouder mee terwijl je werkt. Geniet van je vrijheid op de open weg!

Deze vrijheid strekt zich natuurlijk ook uit tot het soort routes dat je rijdt. Zelfs als je een vast schema en met een vaste route werkt, kunnen de soorten routes die je tijdens je carrière rijdt sterk variëren, afhankelijk van wat je vaardigheden zijn; je kunt je vaardigheden door middel van training uitbreiden en vervolgens solliciteren naar verschillende functies als je behoefte hebt aan verandering. Als vrachtwagenchauffeur kun je bijvoorbeeld kortere routes rijden waarbij je elke avond thuis kunt zijn, je kunt langere routes rijden waarbij je een paar dagen achter elkaar weg moet zijn, of je kunt nog langere internationale routes rijden waarbij je een week of langer onderweg bent. Je hebt zelf de vrijheid om te kiezen wat jouw voorkeur is.

4. Reizen

Nogmaals, afhankelijk van het type route dat je rijdt, kan er de mogelijkheid zijn om te reizen en delen van Europa te zien die je anders nooit zou hebben gezien.

Er zijn duizenden interessante plaatsen om te bezoeken in Europa. Veel mensen kunnen het zich echter niet veroorloven om uitgebreid te reizen. Als vrachtwagenchauffeur krijg je de kans om plaatsen te zien die je anders misschien niet zou bezoeken. Als je voor een langeafstandsroute kiest, ontmoet je ook een grote verscheidenheid aan mensen in verschillende delen van het land. Sommige chauffeurs kunnen samen met hun iemand reizen, en soms gaan er zelfs huisdieren mee op reis! Klinkt comfortabel zitten in je cabine niet beter dan de hele werkdag naar een lege muur staren?!

5. Tijd om te leren

Soms worden de lange uren die vrachtwagenchauffeurs op de weg doorbrengen door buitenstaanders gezien als een slechte zaak. Maar de realiteit is dat al die kilometers op de weg je iets geven waar veel mensen een moord voor zouden doen: tijd. Als vrachtwagenchauffeur kun je dit op verschillende manieren in je voordeel gebruiken, maar één ervan is dat je het kunt gebruiken om je kennis uit te breiden. Dit hoeft niet eens strikt vrachtwagen-gerelateerd onderwijs te zijn. Veel vrachtwagenchauffeurs luisteren tijdens het rijden naar boeken op band of diverse cursussen of andere soortgelijke educatieve inhoud.

Natuurlijk kun je deze tijd ook gewoon gebruiken om te luisteren naar je favoriete muziek of zelfs gewoon genieten van de stilte en de geluiden van de weg.

6. Groei

Een belangrijk aspect van elke baan is de mogelijkheid om te groeien. En een van de belangrijkste voordelen van vrachtwagenchauffeur is dat de mogelijkheden voor groei talrijk zijn. Er zijn veel manieren om te groeien in een baan als deze – of het nu gaat om het krijgen van een andere functie in een vrachtwagenbedrijf of het aanpassen van je rijvaardigheid door middel van verschillende aantekeningen die je openstellen voor beter betaalde banen.

Werken voor A12 Personeelsdiensten biedt al deze voordelen en nog veel meer. Als je meer wilt weten over de voordelen die het rijden voor A12 Personeelsdiensten met zich meebrengt, en de vacatures en vereisten wilt bekijken, bezoek dan onze vacaturepagina voor meer informatie of neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

Lees meer blogs