Vrachtwagenchauffeur - A12 Personeelsdiensten
A12-Personeelsdiensten_vrachtwagen-vacatures

Vrachtwagenchauffeur

Als je naar het werken als vrachtwagenchauffeur kijkt, ontstaat er bij veel mensen een beeld van diep in de nacht, alleen op een snelweg, ver weg van je eigen huis. Genieten van het uitzicht terwijl je de baas bent over de truck en de aanhanger die je bestuurt. Overnachten op een parkeerplaats in het buitenland, een hapje eten in een chauffeurscafé met andere chauffeurs die ook onderweg zijn. Kortom een mooie wereld waar je graag deel van wil uitmaken. Een wereld waar je de vrijheid voelt van het alleen zijn met je mooie combinatie. Een wereld waarin je met een wagen vol goederen op weg bent naar de klant. Waarbij je op plaatsen komt waar een ander alleen maar van kan dromen. Maar jij, als vrachtwagenchauffeur kent de weg op je duimpje, je weet waar het een goed moment is om even uit te rusten, je weet waar je net die extra lekkere kop koffie kan halen omdat je er al vaker bent geweest. Je weet dat jij alleen op je truck zit en dat je exact weet wat je moet doen om op de juiste manier elke weg te rijden. ’s Nachts of overdag, regen of zonneschijn, jij bent de baas in je truck. Je weet wat je van je truck kan verwachten, je weet als er iets aan de hand is, hoe je het moet oplossen. Je bent de spil binnen het logistieke proces en geniet van dat werk. Als dat je droom is, je ideale baan dan zijn er wel een aantal eigenschappen nodig als je als vrachtwagenchauffeur aan het werk wil zijn.

Eigenschappen

Als eerste is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Het verkeer en de drukte die je ervaart vanuit de planner die vindt dat je sneller op de plaats van bestemming moet zijn. Een plotselinge file als je de boot naar bijvoorbeeld Engeland moet halen en je onder tijdsdruk komt te staan. Daarnaast is zelfstandigheid een belangrijke eigenschap. Natuurlijk kan je overleggen met je baas of de planner maar veel dingen die je in de praktijk tegenkomt zal je toch zelf moeten oplossen. Als derde is flexibiliteit noodzakelijk. Op weg naar de klant waar je iets moet afleveren kan er van alles gebeuren. Hier moet je mee om kunnen gaan en de juiste beslissingen kunnen nemen.

Opleiding

Natuurlijk is het ook goed om te bedenken wat je aan opleiding nodig hebt als je als vrachtwagenchauffeur wil werken. Als snel hoor je in de volksmond dan zeggen: Je moet je groot rijbewijs hebben. Om het concreet te maken rijbewijs CE. C staat voor de vrachtwagen op zich en E staat voor de oplegger. De combinaties die je dus vaak op de weg ziet met een truck en een oplegger mogen alleen maar bestuurd worden door iemand die rijbewijs CE heeft. Maar er is meer dat van belang is. Tegenwoordig heb je ook code 95 nodig. Een certificaat wat 5 jaar geldig is en wat noodzakelijk is om binnen de logistiek als vrachtwagenchauffeur te kunnen werken. Deze code 95 is een officieel erkende toevoeging die aan je rijbewijs gekoppeld wordt.

Soorten vervoer

Stel dat je inderdaad een rijbewijs met code 95 hebt, je bezit de eigenschappen die je nodig hebt om als chauffeur aan de slag te kunnen gaan, wat voor soorten werk zijn er dan? Als eerste is het goed om het internationale transport te noemen. De lange ritten naar het buitenland waarbij je veel onderweg bent, waarbij je als chauffeur het meeste geniet van de lange ritten die je maakt. Daarnaast kan je ook nog kijken naar het vervoer waarbij je nationaal levert. Het voordeel hiervan is dat je dan elke avond thuis kan zijn. Verder is er nog een verschil in de soorten transport. Je kan begrijpen dat als je met uitzonderlijk vervoer (bijvoorbeeld het vervoeren van een brugdeel of romp van een vliegtuig) te maken hebt dit iets heel anders is dan het brengen van een pallet met stenen bij een stratenmaker. Elk onderdeel van deze wereld van logistiek heeft zo zijn eigen regels en soms zijn er dan ook aanvullende eisen die binnen een bepaald onderdeel gesteld kunnen worden. Denk bv aan de ADR die noodzakelijk is om met gevaarlijke stoffen zoals een tankwagen die vervoert te mogen rijden.

Werken als chauffeur

Als je vaak hebt gekeken naar die prachtige combinaties die op de weg rijden, als je jezelf al in gedachten in de nieuwste DAF of Scania ziet rondrijden, als je de vacatures ziet op onze site die je aanspreken, dan is de keus aan jou om te beslissen wat je doet. Ga je inderdaad je droom achterna waarbij je als vrachtwagenchauffeur aan de slag zal gaan. Waarbij je rijdend door de nacht, jezelf als “king of the road” ziet, waarbij je inderdaad kiest voor het mooie bestaan als chauffeur, waarbij je de baas bent over de krachtige motor in de truck, waarbij je weet dat die oplegger vol met goederen veilig in jouw handen is. Waarbij je weer dat jij met de juiste techniek en de juiste opleiding deze combinatie onder controle hebt. Dat je als een ware vakman die wagen zo kan neerzetten op een terrein waarbij de weg om er te komen een ware uitdaging is geweest waarbij al je vaardigheden op de proef zijn gesteld. Waarbij je vaak bij een klant komt die blij is om je te zien omdat je die spullen komt leveren of ophalen die voor hem belangrijk zijn. Kortom er is nog steeds een wereld aan mogelijkheden binnen de logistiek waar je als vrachtwagenchauffeur prima aan de slag kan gaan en op een uitstekende manier je geld kan verdienen. Als deze wereld je aantrekt, neem dan contact op en maak van je droom de werkelijkheid.

Geen opleidingen?

Als je dit alles leest en je voelt het van binnen dat deze wereld met prachtige vrachtwagens die completer zijn qua uitrusting en beter zitten dan menige personenauto de jouwe moet worden dan zijn er mogelijkheden om via ons je opleidingen te kunnen halen om in de transportwereld aan de slag te kunnen gaan. We willen je graag helpen om binnen deze mooie sector een passende baan te vinden. Bedenk maar eens hoe belangrijk het transport is voor ons land en bedenk ook maar eens hoe mooi het zou zijn als je van die wereld deel mag uitmaken.

Als je wel de juiste papieren hebt en nog geen ervaring? Neem dan ook gerust contact op. Ervaring leer je in de praktijk en daarvoor zijn er voldoende vacatures om ervoor te zorgen dat je vanzelf die ervaring krijgt.

En uiteraard als je wel ervaring hebt, gemotiveerd bent en aan de slag wil gaan. Er zijn veel vacatures binnen de transportwereld. Een tekort aan chauffeurs waardoor je niet alleen nu maar zeker ook op de lange termijn verzekerd bent van een goede baan waarbij je kan laten zien hoe goed je wel niet bent als chauffeur, hoe je met elke uitdaging die je onderweg tegenkomt kan omgaan. Want zoals het zo vaak gezegd wordt: Zonder transport staat echt alles stil.

Meer weten, interesse?

Bel naar A12 Personeelsdiensten (0316) 247350 of stuur een mail naar sollicitatie@a12personeelsdiensten.nl . We staan je graag te woord!
Bekijk ook onze vacatures!